2008 Lieutenant Governor’s Award of Merit for Excellence in Architecture

aanb_l1Metepenagiag Heritage Park & Interpretation Centre
Prodel Design Inc

Through oral tradition, the Metepenagiag Mi’kmag Nation has been passing on the significance of the Oxbow Site and the Augustine Mound for generations. The Centre is a powerful tool to tell the story to everyone.

Metepenagiag Heritage Park is a modern facility that acknowledges the ancient past. Its missing is to protect, preserve, present and promote two of the most outstanding aboriginal archaeological sites in Eastern North America.

Mi’kmag tradition guided this state of the art centre. It is connected to nature with a large expanse of glass, abundance of natural light and organic interconnectivity with the river, the cliff and ancient villages.

The inside is moulded around a free flowing “river” hallway. It is bound by an imposing stone “cliff” wall and highlighted with a series of small wood structures reminiscent of the “village”.

aanb_l2Approach is through a wooded path that leads through the building and opens to the Oxbow site and its revered Augustine mound.

Geothermal heating and cooling, in-floor heat, light sensors, sun shading, recycled materials and renewable products are a testament to Metepenagiag’s intrinsic link to nature.

Design Team

Architect: Prodel Design Inc
Structural: Valron Engineers Inc
Civil/Mechanical: SGE Acres
Electrical: Pace Engineering Ltd
Landscape: BDA Landscape Architects

 

aanb_l3Margaret Norrie McCain Hall
Fellows & Company Limited

St Thomas University’s new building includes a study hall, new classrooms and offices. It establishes an upper courtyard mirroring the picturesque landscaped central courtyard that has become the university’ s trademark.

While the new structure did not require as much floor space as Mulroney Hall (its facing neighbour) it was critical to establish a similar height and volume so that the new courtyard would be balanced. This pushed the design solution whereby the proposed façade was equally as large as Mulroney Hall’s but was hollowed out; creating an internal entry courtyard that is open to the sky.

The four-storey, 4400 square metre building boasts a two-story study hall for 125 students complete with an upper mezzanine, a 400-seat lecture theatre, an acoustically designed 80-seat piano recital hall, two 60-seat classrooms, three 35-seat classrooms, five seminar rooms, twenty staff offices, a boardroom and the President’s suite offering a spectacular view of both campuses and the St. John River Valley.

aanb_l4The central skycourt is reached through a spacious arched pathway that passes through the entire main floor, encouraging pedestrian movement through the building – effectively acting as a gateway to the St. Thomas grounds from the adjacent UNB site. This feature creates unexpected drama for those entering Margaret Norrie McCain Hall. What would normally be the darkest innermost part of the building is the reverse.

McCain Hall pushes the envelope of the traditional Georgian style of the campus and has the courage to offer a respectful, yet modern building that looks ahead to the University’s future with optimism and panache.

Design Team

Architect: Fellows & Company Limited
Structural: Eastern Designers & Company Limited
Electrical: TEK Consultants Limited
Mechanical: Peerless Consultants Limited
Code: R.J. Bartlett Engineering Limited

 

 

aanb_l5The Spanier / O’Neil Residence
Raven Spanier

The Spanier / O’Neil residence pushes the boundaries of residential design, demonstrating sound environmental practices and design innovation by using conventional urban dwelling forms in new and meaningful ways.

Creating a variety of individual spatial experiences within a cohesive whole, the residence celebrates local and regional NB trades, crafts persons and artisans, incorporating design elements inspired by the works of F L Wright, Richard Neutra and art nouveau style of Victor Horta, demonstrating unique and innovative use of materials, alone and in combination.

A two story black tiled fireplace incorporates a waterfall on one side. Combined with the adjoining double height ‘great room’, this partnership of solid and void celebrates the basic elements: earth, air, fire and water; and provides an architectural ‘exclamation point’ to the main level public rooms: kitchen, dining and ‘great room’. Developed on an ‘open plan’ concept, free movement throughout is encouraged, allowing simultaneous enjoyment while maintaining a human scale. An open gallery on the second level provides positive interaction with the open spaces below, while maintaining privacy.

The Spanier / O’Neil residence is a superior example of integrated design, employing passive solar, energy efficient systems and green practices, and serves as a healthy, happy inspiring home.

aanb_l6Design Team

Architect / Designer: Raven Spanier
Technical Development: Ian MacLaughlan
Design Development/Detailing: Bill Gaudet